Bruidsfotografie een complex onderwerp?
Velen realiseren zich onvoldoende wat er schuilgaat achter het fotograferen van een trouwdag. Het behelst veel meer dan het hebben van kennis over fototechniek. Het vangen van alle officiële en spontane gebeurtenissen is een moeilijke en tegelijkertijd verantwoordelijk taak. De foto’s moeten lukken, omdat er geen herkansing mogelijk is. Bovendien moeten de beelden gemaakt worden in een beknopt tijdsbestek. Dat legt druk op de schouders van de fotograaf. Iedere trouwdag is uniek: het licht, de mensen, de locaties, het is elke keer anders. En of het nu noodweer is, of dat mensen verstijven zodra er een camera op hen wordt gericht, er wordt verwacht dat de fotograaf goede resultaten levert. Het maken van een reportage vereist dan ook vakkennis en een constante alertheid. Door mijn opgedane ervaring is de voorbereiding en het bezoeken van de trouwlocaties een belangrijk onderdeel. Ik besteed hier ruime aandacht aan. Tijdens het bezoeken van de trouwlocaties mag mijn camera niet ontbreken. Vaak combineer ik dit met een fotoshoot zodat jullie alvast kunnen “wennen”. Ook stel ik deze foto’s gratis beschikbaar voor bijvoorbeeld de uitnodigingskaart.
Waarom een bruidsfotograaf inhuren?
Jullie kunnen natuurlijk ook je oom vragen… Vaak is het gewoon waar. Als iets goedkoop is, dan is de kwaliteit ervan vaak zo dat het je alsnog op de een of andere manier duur komt te staan. Je kunt je trouwdag niet overdoen om mooiere trouwfoto’s te maken. Voorkom dat je spijt krijgt, ga voor kwaliteit en kies een trouwfotograaf die bij jullie past! En ja, dat is natuurlijk duurder. Maar de dag kan niet meer over gedaan worden. Mochten de foto’s niet naar jullie wens zijn, kan de relatie met je familielid zelfs in het ergste geval verstoord worden. Het belangrijk is dat een fotograaf ervaring moet hebben. Dat hij bijvoorbeeld raad weet met de belichting die aanwezig en hij de juiste apparatuur bij zich heeft.  En ook niet onbelangrijk; dat hij het gevoel met de aanwezige mensen heeft. Ze gerust kan stellen en de situaties kan inschatten zodat het spontane plaatje geschoten kan worden. Hou er rekening mee dat een ‘mooie camera’ de persoon niet automatisch een goede huwelijksfotograaf maakt. Een goede fotograaf zet de knop van de camera nooit op de GROENE AUTO-MODE stand, sterker nog professionele camera’s kennen deze stand niet en komt het neer op de echte kunde van de fotograaf.
Wat voor stijl fotografeer je?
In een reportage stijl en met een verhaallijn. Wat is er gebeurd op jullie trouwdag en de spontane- en onverwachte momenten. Bovendien maak ik foto’s “out-off-box” buiten de foto’s van de 1ste ontmoeting, ceremonie, groepsfoto’s, aansnijden bruidstaart.
Hoe lang duurt het voordat wij de foto's hebben?
De dag na jullie huwelijk, stuur ik reeds enkele foto’s en wellicht te delen met familie en vrienden. De overige foto’s, reken voor een reportage op een periode van ongeveer 2-4 weken. Als het sneller kan, dan krijgen jullie ze absoluut sneller, maar het is afhankelijk van hoe druk het op dat moment is. Daarom zijn deze levertijden een richtlijn.
Is het mogelijk om alvast een proefsessie te doen?
Zeker, een loveshoot is zelfs absoluut aan te raden! Het is superleuk en jullie krijgen eindelijk goede foto’s van jullie samen! Maar wat misschien nog wel belangrijker is: een loveshoot maakt dat je alvast kunt wennen aan mij en de camera. Zo’n loveshoot plan ik vaak 4 tot 6 week voor jullie huwelijksdag, dit bij voorkeur op de locatie voor de fotoshoot op de jullie trouwdag. Ik geef ook handige tips, zodat het op de trouwdag vlot verloopt. Ook maak ik een “moodboard” (concept) van de aankomende fotoshoot op de trouwdag.
Wij willen dat u alleen de ceremonie fotografeert. Is dit mogelijk?
Ja, natuurlijk! Tip: de familie foto’s vlak na de afloop van de ceremonie maken. De groep is dan compleet.
Wij trouwen in het buitenland (Toscane-Italie). Kunnen we je boeken?
Ja, absoluut! Ik woon zelf in Emmen, maar op weg naar een leuke bruiloft is geen reis te lang. Binnen Nederland zijn de reiskosten zelfs inbegrepen bij de prijs. Ik fotografeer ook (graag!) in het buitenland.
Hoeveel foto’s maak je tijdens een huwelijksreportage?
Het hangt natuurlijk van het programma af. Hoelang willen jullie dat ik aanwezig ben? Ik schiet vaak meer dan 1000 tot 1500 foto’s. De reden hiervoor is dat ongedwongen foto’s wil maken. De foto’s met ‘ogen dicht’ worden zo ook nog eens vermeden!
Ga je al die foto’s bewerken?
Nee hoor, ik loop meermaals door alle foto’s heen en iedere keer blijft een kleinere selectie over. Uiteindelijk zullen er circa 250 foto’s overblijven en die worden bewerkt/gecorrigeerd op kleur, helderheid, contrast, eventueel bijgesneden. Storende elementen worden soms weggehaald. Dit alles op een subtiele manier. Omdat ik in RAW fotografeer (RAW is een soort digitaal negatief) is er altijd nabewerking nodig. Denk hierbij aan witbalans, helderheid, contrast en kleurstelling.
Zijn we verplicht een fotoboek te nemen?
Nee! Jullie krijgen een USB stick met digitale bestanden op hoogste kwaliteit en zonder watermerkje. Of de foto’s worden via WeTransver verstuurd. Dus de digitale negatieven (,jpg) zijn voor jullie. De fotoafdrukken kun je dan zelf organiseren.
Waarom geef jij wel die digitale bestanden af?
Waar en niet waar. De discussie om de bestanden af te geven is onder fotografen onderling al erg heftig. Als je de foto’s hebt gezien zoals ik ze laat afdrukken weet je ook dat het verschil enorm is t.o.v. afdrukken bij b.v. de Kruidvat of bij de HEMA. Gewoon omdat het zonde is om je trouwfoto’s maar “even snel” te laten afdrukken. Ik geef de digitale bestanden af, omdat ik vind dat jullie daar gewoon recht op hebben.
Met wat voor apparatuur fotografeer je?
Ik fotografeer met Nikon. Mijn eerste camera was een analoge camera. In 2005 ben ik volledig overgestapt naar digitaal. Mijn vaste uitrusting op jullie bruiloft bestaat uit een Nikon D 800 en D810. Objectieven heb ik in de range van 24- tot 200mm en macro lens voor de kleine details bijv. de trouwringen. Dit allemaal lichtsterke lenzen.
Wat voor opleiding heb je genoten?
De fotovakschool te Groningen en diverse specialistische cursussen fotografie. Tevens heb ik mij gespecialiseerd in fotobewerking en opmaak fotoboeken. Door de opkomst van de digitale fotografie (en nabewerking) moet de kennis steeds op peil worden gehouden. Bovendien volg ik regelmatige cursussen bruidsfotografie en volg de laatste trends.
Van je collega’s kan ik meteen ‘s avonds een CD met de foto’s krijgen, waarom niet bij jou?
Ik fotografeer niet in kant en klare JPEG bestanden. Ik werk in een ander opslag formaat omdat ik het meest optimale uit jullie foto’s wil halen. Ik moet dus wel verplicht nabewerken.
Wat voor kleding heb je aan?
Representatief. Wel echter een spijkerbroek, omdat ik regelmatig fotografeer op de knieën.
Eet je ook mee?
Ook een fotograaf krijgt wel eens honger…Dus als jullie hier een beetje rekening mee houden is dat prima. Fotograferen doe ik tijdens het eten liever niet. Dat levert minder mooie plaatjes. Wel natuurlijk speeches en de toast !
Wat als je ziek wordt?
Tja, gelukkig is me dat nog nooit overkomen. Mocht het noodlot echter toeslaan, dan kan ik terugvallen op een netwerk van trouwfotografen. Ik kan echter geen garantie geven, want ook de andere fotograaf heeft wellicht een (drukke) agenda.
Digitaal trouwalbum ?
De tijd van een traditioneel foto inplak album is (bijna) voorbij. Dit komt dat de kwaliteit van een digitaal album enorm is verbeterd en je hebt ongekende mogelijkheden voor de opmaak en de kaft. Bovendien zijn de kosten ook een stuk minder dan een traditionele inplak album. Digitale fotoalbums zijn zeer fotoalbums, waarbij de foto’s voor het oog vrijwel naadloos gebonden zijn en ‘posterformaat’ zijn. Zelf werk ik oa. met professionele albums van Profotonet.
Er zijn veel bruid fotografen, waarom zouden wij voor u kiezen als fotograaf?
Antwoord: door mijn plan van aanpak (voorbereiding) onderscheid ik mij duidelijk van mijn collega’s… En voor ieder budget zijn er mogelijkheden voor een professionele bruidsreportage. Lees ook het bedankkaartje van Bert & Mirjam.
Een beetje over mijzelf….

Ik ben geboren in 1955 en mijn fotografie werkzaamheden zijn begonnen in 1979. Het was toen de tijd van de nog steeds magische zwart-wit fotografie,  met zo’n naald lichtmetertje en een klein zoomlensje was het materiaal. Dat was ook de tijd waar ik foto’s ontwikkelde in een donkere kamer. Tegenwoordig doe ik het allemaal digitaal met professionele NIKON fotoapparatuur (ik gebruik geen consumenten producten) en Mac computers. Buiten de vele bruidsreportages die ik per jaar maak, richt ik mij ook op portret-, familie- en bedrijfs fotografie. Ook word ik ingeschakeld voor foto’s voor de krant. Als hobby heb ik voetbal en ben verbonden als clubfotograaf bij 1- van de grootste voetbalclubs van Noord-Nederland. (DZOH)  

juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Alle informatie:

Over trouwen, de bruiloft, het huwelijk. En vele tips.

Facebook

Member

Gastenboek

  • Gerrit & Deborah 29/12/2021
    Op 17 juli 2020 was onze trouwdag, welke Rein voor ons op beeld heeft gezet....
  • Marcel en Erna 19/10/2021
    Super foto's en super fotoboek Goede prijs-kwaliteitverhouding en een prettige samenwerking met Rein. Rein neemt...
  • Tinus &Anna 07/10/2021
    03-09-2021 was onze trouwdag. Een prachtige dag , met een goede en plezierige fotograaf. Foto’s...